První jarní pikniky a výlety

Začátek jara láká ven.

Pojďte si spolu s dětmi udělat první jarní piknik a přivítejte tak symbolicky jaro. Třeba se z toho stane hezká rodinná tradice. Najděte si krásné místo v přírodě, kam rádi chodíte, zajděte do oblíbeného parku anebo jen rozložte deky na zahradě. Připravte pohoštění do košíků  a netradiční gurmánský zážitek může začít. A co jako menu? Slané koláče, těstovinové saláty, muffinky slané i sladké, ovocné koláče, nakrájené ovoce nebo zelenina… zkrátka to, co máte rádi. Hodit se bude určitě termoska s čajem nebo kávou. S sebou si ale můžete vzít i dobroty, kterými i naši předci vítali jaro – vařená vajíčka, malé mazance (jako symbol sluníčka), pečivo ve tvaru ptáčků apod.

Na začátku jara ještě nepodceňte po zimě prochladlou zem, brzkou tmu a proměnlivé počasí. Na jarní výšlapy se bude hodit kvalitní nepromokavé oblečení a boty, do batohu nebo do košíčku přibalte lehké skládací misky a příbory, nůž na krájení dobrot, na dobrodružnější vycházku klidně i cestovatelský kompas a pro případ večerního návratu raději i čelovku. Můžou se hodit i sirky, budete-li si chtít udělat malý jarní ohníček.

Pozorujte s dětmi, jak se příroda začíná polehoučku zelenat. Vycházky stojí za to spojit i se sklizní prvních jarních dobrot z přírody. Na zahradách i ve volné přírodě už se objevují první svěží výhonky – bršlice kozí noha, medvědí česnek nebo kopřivy, ale také běžné zahradní bylinky už začínají obrážet a vystrkovat svěží a energií nabité lístečky.

Časné jedlé býlí můžete využít i v kuchyni. Doporučuji ji jednoduše jako posypku na chleba, do pomazánek, ale i v koncentrované formě nejrůznějších pest. To z medvědího česneku, který se objevuje ve vlhkých a stinných lesích i zahradách, můžete využít jako inspiraci i pro další dostupné bylinky. Bude se skvěle hodit k sýrům, ale třeba i do slaných palačinek právě s sebou na piknik.

Vydejte se tedy na sobotní výlet s rodinkou do okolí a spojte příjemné s užitečným. Tato vzácná rostlina je bohatá na vitamíny B a C, je zdrojem vlákniny, bílkoviny, železa, draslíku a dalších látek. Medvědí česnek má bohaté léčivé účinky: podporuje vyprazdňování, pomůže Vám při zácpě, ale i při průjmech a také trpíte-li plynatostí. Medvědí česnek by měli zkusit konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem (naopak, pokud máte nízký tlak, buďte opatrní), s křečovými žilami, bolestmi hlavy, osoby trpící respiračními onemocněními, astmatem. Medvědí česnek Vám také pomůže posílit imunitu, což po chřipkové sezóně všichni oceníme a podporuje paměť. Klidně jej můžete během sezóny zařadit do jídelníčku každý den (v malém množství).

Ideální je medvědí česnek konzumovat čerstvý, tehdy je nejlepším zdrojem živin a vitamínů. Určitě jej skladujte v chladničce a použijete-li vakuovací dózy, můžete je zachovat čerstvé voňavé i déle než týden. Chcete-li si vytvořit nějakou zásobu na pozdější čas, můžete použít vakuovačku potravin a ve vakuovací sáčcích medvědí česnek zamrazit. Tím se zachová více zdraví prospěšných látek a vůně než sušením. Kuřecí roláda prošpikovaná medvědím česnekem tedy bude mít jarní nádech kdykoli během roku. Poslední možností je usušit a rozdrtit listy medvědího česneku. Skladováním sušeného medvědího česneku ve vakuových boxech zachováte jejich aroma, avšak sušením ztratíte množství živin a vitamínů. Přesto jej můžete použít do omáček, polévek jako ochucovadlo kdykoli během roku nebo i k dekorování.
Zuzana Havlíková Heřmánková
Šťastná máma, vášnivá cestovatelka, milovnice života, průvodkyně žen na cestě za sebeláskou a seberozvojem, autorka projektu "Život v pohybu"Můj příběh si přečtěte zde >>
  • 7 klíčů ke spokojenému životu
  • Chcete zhubnout jednou provždy?
  • Rozv(ch)od, aneb 3 nejdůležitější kroky, jak se s ním vyrovnat
  • Školka volá aneb vše, co potřebuje každý rodič znát

    Stáhněte si můj eBook zdarma

  • Nejnovější články
  • Potkáme se na Facebooku
  • Kategorie