Recepty
Staročeská velikonoční nádivka s uzeným masem
Potřebujete: 30 g másla, 7 ks rohlíků, 200 ml mléka, 400 g uzeného masa, 2 hrsti kopřiv, 6 ks vajec, čerstvou pažitku a petrželku, sůl, muškátový oříšek, poepř, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, kyselé okurky
Postup:
Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu.
Tip na zdravější variantu: Klasické pšeničné rohlíky můžete nahradit rohlíky celozrnnými. Maso vybírejte libové bez viditelného tuku nebo je nahraďte kvalitní šunkou. V případě, že jste vegetariáni, tak je zde varianta i pro vás. Maso nahraďte uzeným tempehem. Pokud máte bílky dobře vyšlehané, tak nemusíte přidávat prášek do pečiva.

Velikonoční beránek
Rychlý, jednoduchý a šťavnatý velikonoční beránek. Stačí Vám jen pár ingrediencí a trochu času a za chvilku jste hvězdou velikonočních svátku.
Potřebujete: 250g tučného tvarohu, 180g oleje, 250g hladké mouky, 220g cukru krupice, 50g kokosu jemně strouhaného, 1 citron kůra i šťáva 1, prášek do pečiva, 2g soli, 4 vejce M (200g)
Postup:
Zamícháme tvaroh s cukrem a olejem, přidáme nastouhanou citrónovou kůru, vejce a sůl a utřeme do hladka. Přidáme kokos a citrónovou šťávu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Formu na beránka vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme kokosem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50 minut. Propečenost vyzkoušíme pomocí špejle. Upečeného beránka můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Velikonoční mazanec
Potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání 33 %, 20 g čerstvého droždí, 10 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 50 g třtinového cukru, 3 žloutky a 100 g změklého či nastrouhaného másla
Postup:
Do vlažné smetany ke šlehání rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme s cukrem krupice a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do větší mísy dáme hladkou mouku, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat. Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy třtinový cukr, 3 žloutky a změklé či nastrouhané máslo.
Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě. Pak přemístíme na vál a ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby. Přemístíme na plech nebo zapékací misku s pečícím papírem. Přikryjeme potravinářskou folii a necháme 30-40 minut odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca 30 minut (pokud začne rychle zlátnout, přikryjeme alobalem) a dopečeme. Propečenost zkontrolujeme špejlí. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem (1 a 1 lžíce). Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu. Necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvý s tenoučkými plátky studeného másla a oblíbenou marmeládou.

Velikonoční jidáše
Velikonoce bez jidášků by byly jako Vánoce bez vánočky. Tajemství těchto lahodných a jemných jidášků je smetana, ve které se zadělá kvásek z droždí a také medová krusta, kterou se potírají ihned po upečení.
Potřebujete:
na těsto: 90 g másla, 30 g cukru krystal (nebo třtinový), 1 vejce + 1 žloutek, 1 lžička citronové kůry, špetka soli, půl balení vanilkového cukru, 10 g čerstvého droždí, 250 g hladké mouky, 150 ml smetana ke šlehání (33 %)
na dokončení: 2 lžíce medu, 2 lžíce máslo, 200 ml zakysaná smetana
Postup:
Do vlažné smetany v hrnku rozdrobíme droždí, promícháme s lžící cukru, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do mísy odvažíme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí, zbytek cukru, promíchneme, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, žloutek, citronovou kůru a vanilkový cukr.
Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota či domácí pekárnu, usnadníme si práci. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Poté uválejíme tenké prameny, které stočíme v různé tvary. Skládáme s rozestupy na plechy vyložené pečicím papírem. Rozehřejeme troubu na 175 °C, potřeme mašlovačkou rozkvedlaným vejcem a pečeme dozlatova, cca 15 minut. Ihned po vytažení z trouby potřeme připraveným medem s rozpuštěným máslem. Po lehkém zchladnutí podáváme se zakysanou smetanou.

Pražmo a pučálka
Na těchto receptech je úžasné, jak jednoduše a chutně umí zpěstřit jídelníček a dodat tělu potřebné výživné látky. Je to další způsob, jak do běžného rodinného jídelníčku dostat více zdravých obilovin a luštěnin, a nadčasová a dostupná domácí pochoutka, kterou můžete společně s dětmi snadno připravit a ppak chroupat namísto kupovaných chipsů.
Pražmo
Potřebujete: 200 g obilovin (žita, špaldy či bezpluchého ovsa), olej na smažení, pepř, sůl a kmín
Obiloviny nechte naklíčit - zalijte je v hrnci vodou tak, aby byly ponořené, a nechte je v kuchyni minimálně dva, spíše tři dny fermentovat. Vodu alespoň dvakrát denně slijte a nahraďte čertsvou. Naklíčené a odkapané obiloviny pak jednoduše opražte na pánvi na troše oleje a podávejte. Dochutit můžete jen solí a pepřem, případně jiným kořením dle chuti (kmínem, ale i opraženou cibulkou apod.)
Pučálka
Pučálka, pokrm velmi blízký pražmu, bývyl poměrně běžný. Věděli jste, že dříve dokonce sedávaly na náměstích u malých kamínek babky pučálnice a prodávaly do kornoutu naklíčený hrách?
Na přípravu tohoto vitamínového zázraku budete potřebovat neloupaný zelený hrách (ani loupaný, ani půlený vám nevyklíčí). Ten musíme ještě pečlivě přebrat apak naložit do nádoby s vdou tak, aby hrách asi dvojnásobně převyšovala. Nádobu necháme stát přikrytou třeba utěrkou při pokojové teplotě 24 hodin apoté slijeme. Propláchneme hrách čerstvou vodou, ale pak už ho necháme stát slitý a okapaný. Necháme ho dalších 24 hodin odpočívat při pokojové teplotě a nejlépe třikrát ho v sítku propláchneme. Následující den už by se měly začít tvořit asi centimetrové klíčky. To už se můžeme pustit do smažení (je ale možné ještě jeden den nechat hrách klíčit).
Pučálka se tradičně připravovala na slano, ale i ve sladké verzi.
Základ je stejný: na pánvi nechte rozpustit kousek másla, na něj nasypte "napučený" hrách a pak už jen osmažte do křupava, trvá to přibližně 5 minut, hrášek během nich změkne. Pak jej buď osolte nebo opepřete, nebo jednoduše oslaďte cukrem či medem.

Nakládané hermelíny s medvědím česnekem
Potřebujete:
2 hermelíny
3 lžíce základního pesta z medvědího česneku
2 lžíce strouhaného parmezánu
1 hrstička piniových oříšků (mohou být i jiné)
1 červená cibule
slunečnicový olej dle potřeby
1 uzavíratelná sklenice (přibližně 0,5 litrová), předem vyvařená
Postup:
Na pánvi na sucho opražte piniové oříšky. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka, použijete ji při vrstvení do sklenice.
Do základního pesta z medvědího česneku přidejte parmezán a 2/3 piniových oříšků. Rozmixujte a pesto je hotovo. Oba hermelíny rozkrojte podélně na tři díly. Každý díl pomažte vyrobeným pestem, spojte opatrně k sobě a můžete začít vrstvit do vyvařené sklenice.
První vrstva: pár celých piniových oříšků, pár koleček cibule, hermelín. Následuje druhá stejná vrstva, završená opět pár plátky červené cibule.
Vše nakonec zalijte olejem a pro rychlejší prolnutí chutí nechte dva dny při pokojové teplotě, dále uchovávejte v lednici.

Základní pesto z medvědího česneku
Potřebujete:
30 g listů medvědího česneku, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje, menší skleniččka (např. od přesnídávky), předem vyvařená
Postup:
Do vyšší misky vložte nahrubo nasekaný medvědí česnek a sůl, zalijte 3 lžícemi olivového oleje a rozmixujte na jemno. Přendejte do do vyvařené uzavíratelné menší skleničky a případně ještě zalijte trochou olivového oleje tak, aby vše bylo ponořeno. V lednici vám takové psto vydrží až rok, postupně můžete odebírat část, kterou použijete do různých receptů, např. do bylinkového másla.

Masopustní koblihy
Potřebujete:
Těsto:
400 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
3 vejce (M)
60 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
25 g rumu
90 g měkkého másla
200 g mléka
20 g droždí
3 g sůl
Na dokončení:
250 g švestkových povidel
3 g perníkového koření
10 g rumu
Na dokončení:
1 l olej na smažení
50 g moučkového cukru
Postup:
Mléko ohřáté na pokojovou teplotu smícháme s droždím, přidáme hrubou mouku a dobře zamícháme a necháme 30 minut na teplém místě vykynout. Přidáme ostatní ingredience kromě másla a hněteme asi 3-4 minuty. Nakonec přidáme máslo a dohněteme do hladkého, pevného a nelepivé ho těsta. Necháme asi 30 minut lehce nakynout, poté rozdělíme na dílky po 50 g, zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut dokynout. Před smažením objem musí být víc než dvojnásobný. Smažíme v oleji při 175°C, asi 2 min. z každé strany. Koblihy Vyjmeme z oleje a necháme je schladnout na plechu vyraženém savými ubrousky. Na náplň smícháme povidla, rum a koření, touto směsí naplníme cukrářský sáček. Ostrým steakovým nožem uděláme napříč otvor a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Pocukrujeme.
Tip: Koblihy můžeme velmi snadno plnit jakoukoliv domácí marmeládou či džemem, výborně chutnají také naplněné čokoládovou pomazánkou podle vlastního výběru. Nejdůležitější rada nakonec, aby kobliha měla bílý proužek po svém obvodu, musí být dokonale nakynutá a také teplota oleje musí být 170 až 175°C.

Valentýnské jahody v čokoládě
Potřebujete:
10 ks čerstvých jahod
150 g bílé čokoládové polevy
150 g čokoládové polevy
150 g mléčné čokolády
3 barové lžíce cukrového zdobení
1 hrst mrazem sušených malin
Postup:
Jahody nejprve omyjte a osušte papírovou utěrkou. Nechte jim zelené lístečky. Budou se vám lépe držet při zdobení a tak rychle se nezkazí.
Čokolády nechte během asi 30–40 sekund rozpustit v mikrovlnné troubě. Použijte spíš vyšší a užší misky nebo hrnečky. Pro větší efekt můžete použít různě barevné čokoládové polevy, já používám mléčnou, bílou a růžovou ruby čokoládu.
V rozpuštěné čokoládě namáčejte jahody, položte je na pečicí papír nebo drátěnou mřížku. A ještě měkkou polevu dozdobte – buď jiným druhem čokolády, nebo cukrovým zdobením či rozdrobenými malinami sušenými mrazem.
Polevu na jahodách nechte ztuhnout a můžete mlsat. Jahody můžete zabalit a máte tak skvělý dárek pro svého partnera či partnerku.

Valentýnská pizza ve tvaru srdce
Potřebujete:
1 balení těsta na pizzu
8 lžic pasírovaných rajčat
1 stroužek česneku
1 špetka soli
1 lžička čerstvého oregana
1 ks mozzarelly
15 dkg pikantního salámu
1 hrst čerstvé bazalky
Těsto na pizzu:
225 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 kostky droždí
175 ml horké vody
1 lžíce olivového oleje
Droždí rozdrobte do teplé vody a spolu s olejem, moukou a solí vypracujte řidší lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi 40 minut vykynout.
Postup:
Nejjednodušší je koupit hotové rozválené těsto na pizzu. Nicméně ani příprava toho domácího vám nezabere moc času, zkuste oblíbený recept na těsto na pizzu.
Plát těsta přehněte napůl a ostrým nožíkem nebo nůžkami vytvarujte srdce. Zdatnější výtvarkáři nemusejí přehýbat, odpadne pak riziko, že se těsto slepí.
Rozložené těsto potřete přímo na pečicím papíře hotovou omáčkou nebo passatou ochucenou prolisovaným česnekem, solí a oreganem, poklaďte kousky mozzarelly a dle chuti i salámem.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 až 15 minut dozlatova. Hotovou pizzu obložte čerstvou bazalkou.
Tip: Aby ani odkrojky těsta nepřišly nazmar, vyrobte z nich ještě jednu malinkou pizzu. A extra romantické duše vykrájí srdíčka i ze salámu!

Srdíčkové skořicové rolky s malinami
Potřebujete:
1 hrnek mléka
1/3 kostky másla
2 lžičky sušeného droždí
4 hrnky hladké mouky
1 špetka soli
2 lžíce cukru krupice
1 ks vejce
1 lžička skořice
8 lžic malinové marmelády
Poleva
2 lžíce čerstvého krémového sýru
1/2 hrnku cukru moučka
Postup:
Mléko s máslem rozpusťte a vmíchejte droždí a cukr. K této směsi přidejte mouku, sůl, vejce, skořici a cukr a rukama nebo v robotu s hnětacími háky asi 5 minut propracovávejte ve hladké nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte ho asi 15 minut na teplém místě lehce vykynout.
Těsto rozválejte na asi 1 cm tlustý čtverec, potřete tenkou vrstvou džemu a z obou stran srolujte tak, aby se ruličky uprostřed potkaly. Ostrým nožem krájejte na 2 cm plátky, prostředek zmáčkněte prsty do špičky srdíčka a v asi centimetrové vzdálenosti je klaďte do máslem vymazané formy. Já použila jednu malou a jednu větší kulatou, ale stejně dobře poslouží i plech.
Rolky nechte ještě asi 15 minut kynout, než se vyhřeje trouba na 180 °C a pak je asi 20 minut pečte. Dejte pozor, abyste je nepřepekli.
Rolky jsou nejlepší ještě teplé, ale jestli je chcete na snídani a nevidíte se zrovna o hodinu dřív na nohou, stačí je jen na pár minut dát do teplé trouby ohřát. Podávejte s polevou z čerstvého krémového sýra (Cream Cheese, Matylda, Philadelphia) a moučkového cukru.
Tip: Uvedené množství vystačí na asi 14 rolek, takže pokud pečete jen pro dva, podělte suroviny dvěma a z vajíčka použijte jen žloutek.

Tuhle dobrotu jsme si oblíbili a nesmí u nás na Velikonoce nikdy chybět. Je jednoduchá na přípravu a báječně chutná.
Beránek nebo mazanec z kynutého těsta
Potřebujete:
42 g droždí
400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
50 ml rumu
200 ml mléka
1 lžíce sladěnky nebo cukru
citronová kůra
sůl
rozinky
mandle
Na potření
žloutek s trochou mléka
po vytažení z trouby
50 g rozpuštěného másla
1 lžička cukru moučky
3 lžíce rumu
Postup:
Z droždí, sladěnky, mléka a trošky mouky zaděláme kvásek. Rozehřejeme máslo, aby při přidávání k ostatním přísadám nebylo horké. Všechny suroviny včetně kvásku dobře uhněteme v robotu nebo v ruce a necháme na teplém místě alespoň hodinu vykynout.
Po vykynutí vytvarujeme buď mazanec, nebo bochánky, a uložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Menší tvary pečeme při teplotě 170 °C. Mazanec při teplotě 150 °C, aby se dobře propekl.
Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní. Zpracované tvary potřeme žloutkem s troškou mléka a dáme do trouby. Trouba nemusí být vyhřátá na danou teplotu, těsto můžeme dát i do studené trouby a ono pěkně dokyne.
Mazanec zkoušíme špejlí, jestli je upečený. V případě, že by na povrchu byl upečený a uvnitř ne, přikryjeme ho shora pečicím papírem nebo alobalem a snížíme teplotu, aby se propekl.
Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a rumem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.
Do těsta jsem dala slad, který se vyrábí z rýže nebo ječmene. Je nejvhodnějším sladidlem, protože obsahuje složené cukry (nevstřebává se tak rychle do krve), vitamíny a minerály. Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost kynutého pečiva.
Beránka vytvarujeme ze šneků uválených z těsta. Při smotávání je možné ochutit například skořicovým nebo citronovým či rumovým cukrem. Očička a pusu beránka vytvoříme z rozinek namočených v rumu. Kožíšek z mandlových lupínků dávám před koncem pečení. Potřu zbylým žloutkem a posypu mandlemi.

Božský bramborový salát
Tenhle bramborový salát dělám už 20 let a nedokážeme si bez něj představit žádné svátky. Když dodržíte množství jednotlivých surovin, vznikne vám báječná pochoutka, kterou vám budou chválit všichni široko daleko.
Potřebujete:
12 středně velkých salátových brambor
4 vejce
2 cibule
1-2 mrkve
4 středně velké nakládané sladkokyselé okurky
300-350 ml majonézy (podle chuti)
5 lžic octa
2 lžičky soli
12 lžiček cukru
2 lžíce vody
Postup:
Brambory omyjte a vařte je ve slupce - ne přílič doměkka. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kolečka široká asi půl centimetru. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na tenká kolečka. Mrkev uvařte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenké půlměsíčky, okurky nakrájejte na malé čtverečky. Všechno smíchejte.
Cibuli nakrájejte nadrobno, dejte do kastrůlku a přelijte nálevem, který jste udělali z uvedeného množství octa, cukru, soli a vody. Zahřejte k bodu varu, ale nevařte. Nechte vychladnout. Pak nalijte na nakrájené brambory, mrkev, vejce a okurky a dobře promíchejte.
Nakonec přidejte majonézu, znovu zamíchejte a nechte nejméně 2 hodiny proležet v chladu. Před podáváním opět promíchejte.

Vajíčková pomazánka
Toto je nejjednodušší vajíčková pomazánka, která mi připomíná dětství a skvěle chutná. Je hned hotová a měla by mít delší trvanlivost, než s majonézou, ale tu jsem nikdy neměla možnost ověřit. Vždy se ihned snědla.
Potřebujete:
125 g másla
5 vajec
2 lžičky hořčice
sůl a pepř
Postup:
Uvařím vejce a nechám je chladnout ve studené vodě. Oloupu a na struhadle nastrouhám najemno.
Máslo nechám změknout při pokojové teplotě, ušlehám nebo utřu se solí, čerstvě mletým pepřem a 2 lžičkami plnotučné hořčice.
Nakonec zašlehám najemno nastrouhaná vejce a šlehám dohladka. Nechám chvilku v lednici odpočinout, mažu na čerstvé rohlíky, housky nebo chléb. Sypu jarní cibulkou nebo pažitkou.
