Recepty
Tuhle dobrotu jsme si oblíbili a nesmí u nás na Velikonoce nikdy chybět. Je jednoduchá na přípravu a báječně chutná.
Beránek nebo mazanec z kynutého těsta
Potřebujete:
42 g droždí
400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
50 ml rumu
200 ml mléka
1 lžíce sladěnky nebo cukru
citronová kůra
sůl
rozinky
mandle
Na potření
žloutek s trochou mléka
po vytažení z trouby
50 g rozpuštěného másla
1 lžička cukru moučky
3 lžíce rumu
Postup:
Z droždí, sladěnky, mléka a trošky mouky zaděláme kvásek. Rozehřejeme máslo, aby při přidávání k ostatním přísadám nebylo horké. Všechny suroviny včetně kvásku dobře uhněteme v robotu nebo v ruce a necháme na teplém místě alespoň hodinu vykynout.
Po vykynutí vytvarujeme buď mazanec, nebo bochánky, a uložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Menší tvary pečeme při teplotě 170 °C. Mazanec při teplotě 150 °C, aby se dobře propekl.
Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní. Zpracované tvary potřeme žloutkem s troškou mléka a dáme do trouby. Trouba nemusí být vyhřátá na danou teplotu, těsto můžeme dát i do studené trouby a ono pěkně dokyne.
Mazanec zkoušíme špejlí, jestli je upečený. V případě, že by na povrchu byl upečený a uvnitř ne, přikryjeme ho shora pečicím papírem nebo alobalem a snížíme teplotu, aby se propekl.
Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a rumem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.
Do těsta jsem dala slad, který se vyrábí z rýže nebo ječmene. Je nejvhodnějším sladidlem, protože obsahuje složené cukry (nevstřebává se tak rychle do krve), vitamíny a minerály. Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost kynutého pečiva.
Beránka vytvarujeme ze šneků uválených z těsta. Při smotávání je možné ochutit například skořicovým nebo citronovým či rumovým cukrem. Očička a pusu beránka vytvoříme z rozinek namočených v rumu. Kožíšek z mandlových lupínků dávám před koncem pečení. Potřu zbylým žloutkem a posypu mandlemi.
Božský bramborový salát
Tenhle bramborový salát dělám už 20 let a nedokážeme si bez něj představit žádné svátky. Když dodržíte množství jednotlivých surovin, vznikne vám báječná pochoutka, kterou vám budou chválit všichni široko daleko.
Potřebujete:
12 středně velkých salátových brambor
4 vejce
2 cibule
1-2 mrkve
4 středně velké nakládané sladkokyselé okurky
300-350 ml majonézy (podle chuti)
5 lžic octa
2 lžičky soli
12 lžiček cukru
2 lžíce vody
Postup:
Brambory omyjte a vařte je ve slupce - ne přílič doměkka. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kolečka široká asi půl centimetru. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na tenká kolečka. Mrkev uvařte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenké půlměsíčky, okurky nakrájejte na malé čtverečky. Všechno smíchejte.
Cibuli nakrájejte nadrobno, dejte do kastrůlku a přelijte nálevem, který jste udělali z uvedeného množství octa, cukru, soli a vody. Zahřejte k bodu varu, ale nevařte. Nechte vychladnout. Pak nalijte na nakrájené brambory, mrkev, vejce a okurky a dobře promíchejte.
Nakonec přidejte majonézu, znovu zamíchejte a nechte nejméně 2 hodiny proležet v chladu. Před podáváním opět promíchejte.
Vajíčková pomazánka
Toto je nejjednodušší vajíčková pomazánka, která mi připomíná dětství a skvěle chutná. Je hned hotová a měla by mít delší trvanlivost, než s majonézou, ale tu jsem nikdy neměla možnost ověřit. Vždy se ihned snědla.
Potřebujete:
125 g másla
5 vajec
2 lžičky hořčice
sůl a pepř
Postup:
Uvařím vejce a nechám je chladnout ve studené vodě. Oloupu a na struhadle nastrouhám najemno.
Máslo nechám změknout při pokojové teplotě, ušlehám nebo utřu se solí, čerstvě mletým pepřem a 2 lžičkami plnotučné hořčice.
Nakonec zašlehám najemno nastrouhaná vejce a šlehám dohladka. Nechám chvilku v lednici odpočinout, mažu na čerstvé rohlíky, housky nebo chléb. Sypu jarní cibulkou nebo pažitkou.